Nasze zasoby kopalnych źródeł energii powstawały przez ponad 150 milionów lat. Były one niewielkie, nawet zanim zaczęliśmy je eksploatować. Na cenę kopalnych źródeł energii składają się łączne koszty fotosyntezy i przetworzenia jej produktów oraz koszty zachowania tych zasobów dla przyszłych pokoleń. My natomiast obliczamy jedynie koszty ich wydobycia. Racjonalnym sposobem oszczędzania tych skromnych, bardzo powoli tworzących się i nieodnawialnych w skali ludzkiego życia zasobów jest opracowanie takich sposobów gospodarowania i w ogóle życia, które umożliwią wykorzystanie bieżącego importu energii słonecznej. Wiele prac w zakresie nauk ekologicznych, geologicznych, biologicznych, geograficznych, rolniczych i leśnych powinno być nakierowanych na ograniczanie zużycia energii kopalin oraz na wykorzystanie energii przechwyconej na bieżąco przez rośliny, zwierzęta i przez całe systemy ekologiczne. Historia rolnictwa ma ponad 10 tysięcy lat. Przedtem zastępowało je łowiectwo, zbieractwo i rybołówstwo. W miarę zmniejszania się zasobów białka dzikich zwierząt, coraz częściej wprowadzano do uprawy rośliny strączkowe, zaczęto hodować drób i inne zwierzęta. W korzystnych warunkach środowiska, gdzie zdobycie żywności i jej produkcja były stosunkowo łatwe, dysponowano nadmiarem żywności i część populacji, dotąd zajęta zdobywaniem pożywienia, mogła się poświęcić innej produkcji, np. koszy, naczyń glinianych itp.